Stridsvagnar och eftertankar

söndag 22 oktober 2017

#MeToo en dagsslända eller en förändrande trend

Jag följer med spänning #MeToo som drar fram som en virvelvind över landet. Det hängs ut män i olika tidningar. Män som har kränkt kvinnor på olika sätt. Jag vill absolut inte förringa kvinnornas upplevelse. Men jag vill inte att media ska vända det som är bra med #MeToo till att bli en enda lång sensationsrubrik som varar en dag för att sen dö och inte en trend som ändrar samhället.

#MeToo rörelsen har funnits i USA och MeToo-grundaren menar att det är ett "Ett kraftfullt sätt att förmedla empati. Under hashtagen MeToo delar kvinnor världen över med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Vittnesmålen i sociala medier startade med att skådespelaren Alyssa Milano twittrade hasttagen – men det hela började för över tio år sedan.

MeToo är ett kraftfullt sätt att visa empati för någon annan, säger grundaren Tarana Burke i SVT Agenda. Me too-rörelsen grundades 2006 av aktivisten Tarana Burke som i många år arbetat för social rättvisa. Den ursprungliga rörelsen
riktar sig till unga kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade på olika sätt.

Jag hoppas att den svenska versionen av MeToo inte blir nån häxjakt på män utan att den blir en förändring i hur man ska behandla kvinnor. Jag tror att det kan bli det. En man som jag känner skrev: 

"Jag lovar att stå upp mot sexistiska jargonger, att konfrontera vänner som gör övertramp eller begår övergrepp och att aldrig blunda för att det är bekvämast.
Detta gäller även mig själv. Jag lovar att våga vara självkritisk och fortsätta jobba med mig själv även när jag tror att jag är "klar". Jag lovar att försäkra mig om att #samtycke finns i alla sexuella situationer."

Medan en annan sa:

- Självklart backar jag upp alla #MeToo kvinnor det är vårt ansvar som män att göra det.

Tarana Burke säger:

Det är ett sätt att låta överlevare veta att de inte är ensamma. Att de blir sedda, hörda och förstådda. Att det finns åtminstone en person i världen som förstår vad de går igenom.

Manifestationer har hållits över hela landet i dag, bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Hudiksvall, Visby, och Kristinehamn. Kvinnor och män deltog i #MeToo-demonstrationen på Sergels torg i Stockholm. "Flera av dem säger att män måste börja prata med varandra om övergrepp och börja agera när andra går över gränsen".

Jämställdhetsministern Åsa Regnér ska kalla samman kvinnor för att se vad som måste göras för att få igenom en förändring. -kvinnor vet vad det handlar om och har erfarenhet så jag hoppas hon tar hjälp av de som vet. Jag hoppas också att man samtidigt tar fram en samtyckeslag. Fackets råd är att skriva ner allt.

Många är vi som varit där, ursäktat, accepterat och smugit undan. Men hade vi egentligen några val eller några redskapen för att göra på nåt annat sätt.
 

Nu har vi det och då ursäktar,accepterar och smyger vi inte inte längre med det. Det som har hänt kan vi inte göra något åt, men det som händer nu har vi redskapen att göra nåt åt. Skulden är inte vår, nu ska vi ta insikten och använd den tillsammans med vreden över det som varit och inte låta skiten upprepas och fortsätta. Det slutar med oss. #MeToo



MeToo
Britt-Inger

1 kommentar:

  1. Jag tror, efter mediastormen lagt sig, att det verkligen kommer en förändring. Kommer den ske fort? Nej, däremot kommer fler våga.
    Att offentliga personer hängs ut, är inte konstigt, det är nyhetsvärde i att en "helylle" svensk "folklig" tv-kändis är ett as.

    Flertalet säger "äntligen" avslöjas hans vidriga beteende. Och även om det kan tyckas hårt att det skrivs mycket nu. Tror jag det behövs. Det behövs för att tjejer/kvinnor/tanter ska våga. Våga säga ifrån och våga berätta!

    SvaraRadera