Stridsvagnar och eftertankar

torsdag 21 juni 2018

Visste du det här om midsommar?



Midsommar är en gammal hednisk högtid där folk söp, slogs och dansade runt en fallos! Utan att veta det själva firar folk som regel midsommar som den har firats i tusentals år. - De super sig fulla! Förutom att många äter sill, potatis och jordgubbar med den traditionella snapsen till maten. 

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Midsommar är en högtid som kyrkan inte lyckats förkristna, utan är uppenbart hednisk. Det kan vara logiskt att anta att även vårt sätt att fira midsommar på har sina rötter i förkristen tid, och stångens symbolik blir uppenbar. Den stolta fallosen är en fruktbarhetssymbol. 

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är som sagt förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Kanske i ett hopp om att konkurrera ut människors behov av att få utlopp för sina lustar av att dansa runt en fallossymbol.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och även längre söderut är det ljust dygnet runt.

Trevlig midsommar mina vänner oavsett hur och varför ni firar midsommar, det ska jag ha. Ät och må gott och ta det lugnt med snapsandet så slipper ni vakna upp och undra hur ni hamnade i säng med midsommarstången. 
Lev och må
Britt-Inger


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar