Jag har suttit och tittat på Almedalsveckan och funderade kring detta att numer verkar alla kalla sig för arbetarpartier. Vilka är dessa som representerar arbetarna idag. Hur ser arbetshistorien ut för ledarna i dessa arbetarpartier?
Socialdemokraterna
Stefan Löfven arbetade både på posten och på sågverk innan han 1979 anställdes som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, där han stannade till 1995. Under uppväxten spelade han ishockey och arbetade som kommunal slyröjare och timmersorterare. Sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen. Genom åren har han haft en rad fackliga uppdrag. År 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande Svenska metallindustriarbetareförbundet (Metall) och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor. Från 1998 var han internationell sekreterare och åren 1999–2002 chef för organisationsenheten. År 2001 valdes Stefan Löfven till biträdande förbundsordförande och på IF Metalls konstituerande kongress i november 2005 valdes Stefan Löfven till förbundsordförande.Anställningar enligt riksdagen:
Posten, Sollefteå 76.
Sågverket, Domsjö 79.
Hägglunds, Örnsköldsvik 79-95.
Förhandlingsombudsman 95-98.
Internationell sekreterare, internationella enheten 98-99.
Enhetschef, organisationsenheten 99-02.
Biträdande förbundsordförande, Industrifacket Metall (IF Metall) 02-05.
Förbundsordförande 06-12.
Sverigedemokraterna
Innan Jimmie Åkesson blev politiker på heltid bedrev han studier i bland annat statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi vid Lunds universitet. Engagemanget på riksnivå inleddes 1997, då han valdes till suppleant i partistyrelsen. Sedan dess har han haft flera uppdrag, bland annat inom partiets pr-enhet och som ordförande för programkommissionen. Efter valet 1998 var han med om att återbilda Sverigedemokratisk Ungdom, där han först blev vice ordförande och 2000–2005 förbundsordförande. Sedan 1998 är han ledamot i fullmäktige i Sölvesborgs kommun. Han var under en tid webbdesigner på företaget BMJ Aktiv, som han startade tillsammans med sina två partikamrater Björn Söder och Michael De Bouzet sommaren 2000. Han stod kvar som delägare fram till 2007.Anställningar enligt riksdagen:
Webbproduktion/delägare, BMJ Aktiv 00-06.
Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt blev tidigt politiskt engagerad och gick med i Kommunistisk ungdom 1978. 1983 flyttade Sjöstedt till Luleå och började gymnasiet och gick ut en tvåårig social linje. Samtidigt arbetade han för Elevorganisationen i Stockholm. Därefter återvände han en tid till Göteborg, där han var redaktör för Röd Press. Han bosatte sig 1990 i Umeå, där han arbetade som montör på Volvo Lastvagnars anläggning. Jonas Sjöstedt arbetade fem år på Volvo Lastvagnar och har även tidigare arbetat inom vården.Anställningar enligt riksdagen:
Metallarbetare på Volvo Lastvagnar i Umeå.
Kristdemokraterna
Ebba Busch Thor har arbetat fem säsonger som utomhusmålare och har studerat freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Under en tid gjorde hon praktik hos Europaparlamentariker Lars Wohlin samt arbetade inför valet 2010 som PR-konsult i Stockholm. Busch Thor ser sig som både norsk och svensk, då hennes far kommer från Norge. Hon har dubbelt medborgarskap.Anställningar enligt riksdagen:
Inga
Centern
Annie Lööf anställdes som valombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) i Jönköpings län under valet 2002 och fick samma år Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang för internationella miljö- och fredsfrågor. Efter sin anställning började hon 2003 studera juristprogrammet vid Lunds universitet. Vid sidan om studierna arbetade hon även extra på en juristbyrå inom familjerätt och bolagsrätt. Hon tog ett studieuppehåll 2006 då hon valdes in i riksdagen, men avlade juristexamen (LL.M.) i augusti 2011.Anställningar enligt riksdagen:
Valombudsman, CUF i Jönköping 02.
Barista, Coffee Republic, London 03.
Assistent, Föreningssparbanken Juristbyrån, Värnamo sommaren 05 och 06.
Butiksförsäljare, Old Macs, Värnamo 00-06 (deltid).
Moderaterna
Ulf Kristersson har avlagt civilekonomexamen. Under studietiden var han även aktiv vid Södermanlands-Nerikes nation och var bland annat dess programsekreterare. På majmiddagen 2013 blev han hedersledamot vid nationen.Anställningar enligt riksdagen:
Chef public affairs/informationsdirektör, Connecta/Adcore-koncernen 00-01. Kommunikationskonsult, Nextwork AB 01-02.
Marknadschef, näringslivets tankesmedja Timbro 95-98.
Miljöpartiet
Isabella Lövin har arbetat som reporter och frilansskribent för bland annat Damernas Värld, Vecko-Revyn, Elle och Vi Föräldrar, samt skrivit krönikor om miljö i Expressens söndagsbilaga "Gröna Söndag". Åren 1994 till 1997 arbetade hon som reporter och producent på Sveriges Radio P1:s samhällsredaktion för bland annat programmen Slussen och Tendens. Därefter arbetade hon som redaktionssekreterare och redaktionschef för Månadsjournalen fram till 2002. Under sin tid var hon hårt pådrivande för att Marit Paulsen skulle få tidningens intelligenspris. Efter att ha varit redaktör på Allt om mat, arbetade hon som redaktionschef för den då nystartade tidningen Leva! till 2003. År 2004 var hon åter frilansskribent och 2005 skrev hon krönikor i Allt om Mat och var frilansande bokredaktör för Femina. År 2007 utkom Lövin med boken Tyst hav – Jakten på den sista matfisken som handlar om överutnyttjandet av fiskbestånden i svenska och utländska vatten. Boken fick stor uppmärksamhet och Lövin tilldelades både Stora journalistpriset, i kategorin Årets berättare, och Guldspaden. Boken bidrog till att Lövin rekryterades av Miljöpartiet som politiker.Anställningar enligt riksdagen:
Producent/reporter, samhällsredaktionen P1, Sveriges radio 94-97.
Redaktionschef/skribent, Månadsjournalen 97-02.
Frilansjournalist och författare 02-09. EU-parlamentariker 09-14.
Gustav Fridolin arbetade mellan 2006 och 2009 på TV 4 och Kalla fakta som reporter. Han har bland annat granskat den svenska militära insatsen i afghanistankriget och privatiseringen av hälso- och sjukvården. Under 2009 var Fridolin styrelseledamot i Miljöjournalisternas förening. Våren 2009 sände TV 4 dokumentärserien Vår mörka historia, producerad av Laika Film och Television, där Fridolin tillsammans med Erik Sandberg granskade den svenska rasismens historia. Den 13 juli 2007 medverkade Fridolin i Sveriges Radios program Sommar i P1. Han har skrivit recensioner, krönikor och artiklar för Arbetaren, Aftonbladet och Stockholm City. I april 2009 publicerade Fridolin sin andra bok Blåsta: nedskärningsåren som formade en generation om den ekonomiska krisen i Sverige på 1990-talet. Fridolin har avlagt en kandidatexamen vid Stockholms universitets institution för orientaliska språk samt en yrkesexamen som folkhögskolelärare vid Linköpings universitet och började 2007 arbeta som folkhögskolelärare i historia och samhällskunskap. 2010-13 satt han i styrelsen för Högskolan på Gotland.
Anställningar enligt riksdagen:
Reporter, Kalla fakta TV4, 06-08.
Folkhögskollärare, Svenska Missionförbundets skolor 07-14.
Källor:
Regeringen.se
Wikipedia.org
Vänsterpartiet.se
Expo.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar