lördag 22 oktober 2011

Wordfeud - Hur spelar man

Jag har hittat ett spel som jag är fullkomligt kär i på min telefon, wordfeud. Det är alltså ett spel som i svensk mun heter Alfapet (scrabble på engelska).

Spelplanen är 15×15 rutor med ett visst antal olika poäng rutor. Poängrutorna är indelade på 4 olika.
Man kan också välja normal eller random bräda. Sen finns det bonusrutor (något jag just lärt mig) detta innebär att antingen så ligger bonusrutorna i diagonala ränder genom spelplanen (normal) eller så ligger de slumpmässigt utplacerade över hela planen (random).
 Bonusrutor
DL – Double Letter, du får dubbel poäng mot vad din bokstavsbricka visar.
TL – Triple Letter, du får trippel poäng mot vad din bokstavsbricka visar.
DW – Double Word, du får dubbla poäng mot vad den totala poängen på ordet är.
TW – Triple Word, du får trippel poäng mot vad den totala poängen på ordet är.
Spelet
Den som börjar måste alltid lägga sina bokstäver över stjärnan i mitten, men får välja vertikalt eller horisontellt. Efter det så är det bara att börja bygga på lite hur man själv vill och där bokstäver som kan passa in till ord. Så länge som där du lägger skapar ett ord åt alla håll (ej diagonalt).
Spelet visar bara den raden som du själv har lagt men den ger poäng för om det är ett ord som bildas åt andra hållet också, även om detta inte markeras. Och som gammal korsordlösare så upptäcker man snart att korsordsorden inte riktigt funkar i det här spelet.
Under spelets gång så samlar så gäller det att samla så många poäng som möjligt och alla bokstäver har olika poäng. Det finns 2 stycken blankrutor där du får välja vilken bokstav du vill ha på den (dessa väljs när du har lagt ut brickan).
Byta brickor
Du kan även byta brickor (så länge det finns mer än 7 stycken kvar). Då har du förbrukat den omgång och då det är din motståndares tur.
Hoppa över
Sen går det även att hoppa över sin tur om man inte kan lägga någonting. Gör du detta 3 gånger på raken så har du förlorat.
Tidsgräns
Varje spelare har 72 timmar på sig att spela sin omgång, spelar man inte innan utsatt tid så går vinsten till den andra spelaren.
Slutet
Spelet tar slut när någon har hoppat över sin tur 3 gånger eller om en av spelarna har spelat ut alla sina brickor och det inte finns några kvar att lägga ut.
Har den ena spelat ut alla sina brickor så räknas de poäng som finns på motståndarens bokstäver ihop och dras ifrån på hans/hennes poäng för att sedan läggas på den vinnande spelaren. Den med högsta poängen vinner spelet.
Prova på

2 kommentarer:

  1. Kan jag lägga ett ord på min bricka medan det är motståndarens tur. Vad händer med mina brickor i fall hon valt samma ord

    SvaraRadera
  2. Ja det kan du men om motspelaren också lägger där så ramlar dina bokstäver bort och du får lägga ett nytt ord

    SvaraRadera