onsdag 29 juni 2016

Sommar, sol och huggormar

Vito håller oss vid liv, minst sagt. Han har ramlat ner från bryggan, krupit under altanen och inte hittat ut, försvunnit in i ett rör som går under vägen, blir hela tiden biten av timmermän som vi får ta lös, jagar getingar osv.

I dag lyckades han hitta en huggormsunge på promenaden som han luktade på, jag såg vara hur han ryckte undan huvudet, sen såg jag ormen.

Upp med hunden under armen och iväg hemåt, han hade inte gett ifrån sig nåt ljud när ormen högg så jag var inte säker på att den hade fått in nåt bett på honom. Väl hemma förberedde jag gubben på att vi kanske skulle behöva åka till veterinären. Sen undersökte jag djuret ordentligt, inga svullnader, ingen smärta, han trodde att jag ville leka så han jobbade mest på att bita mig. PHU han hade lyckats rycka undan huvudet, ormen hade inte bitit honom.

Vito är i fin form,här har han stulit ett bullpapper som han vägrar lämna från sig och till sist åt upp


                                                             Aptiten är som den ska. Tack för det Symtom på att hunden blivit ormbiten

Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Vissa enzymer bryter ner vävnaderna och under den processen frigörs kroppsegna substanser som också verkar som gift.
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn.
Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Farligast att bli biten i tassen

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör.
När hunden går på benet där ett ormbett tagit bidrar musklernas sammandragningar, tillsammans med blod- och lymfcirkulationen, till spridningen av ormens gift. Det är därför strikt vila är så viktigt. Om hundens storlek medger att du bär den, så ska du göra det.
Det är idag inte klarlagt om cortison har någon entydigt positiv effekt, eller någon effekt alls. Diskussion förs kring cortisonets användning i samband med ormbett, också på humansidan, och i väntan på nya rön kan det idag inte anses tillhöra rutinbehandlingen. Observera att om du har cortison tillgängligt sedan tidigare och ger hunden av preparatet, bör du ändå kontakta veterinär snarast för vidare vård.

Om din hund blir ormbiten - gör så här:

  • Håll hunden i stillhet, bär hunden om det är praktiskt möjligt
  • Kontakta alltid veterinär snarast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar