lördag 7 april 2018

Ett år sedan idag


Sverige drabbades av en terrorattack. En terrorattack som liknar de attacker som hänt i Berlin, Nice och London har nu hände i Stockholm, Sverige.

Det handlar om en misstänkt terrorist som har rammat människor i centrala Stockholm körandes en stulen lastbil. Händelsen skedde vid Åhléns på fredagseftermiddagen 2017.

Polisen larmades snabbt om att en lastbil i hög fart körde på människor på gågatan Drottninggatan i Stockholm. Lastbilen hade kapats utanför restaurang Caliente i korsningen Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan för att sen köra de 500 meterna ner för Drottninggatan innan den brakade in i varuhuset Åhléns City intill Sergels torg.

Lastbilens framfart tog fyra personer liv och 15 personer skadades. Tio personer vårdas fortsatt på sjukhus efter attentatet. Ett av dödsoffren är en 11-årig flicka som var på väg hem från skolan när hon hamnade i terroristens väg och blev påkörd av lastbilen.

Världen visade solidaritet med Sverige.
Bland annat så skrev Förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert  på Twitter att ”våra tankar går till människorna i Stockholm, till de skadade anhöriga, räddningstjänsten och poliserna. Vi står enade mot terrorn”. Och människor i Sverige visade solidaritet med varandra.

Alla fördömer handlingen.
Men man älskar den solidariteten som Stockholmarna visar upp både på plats och via sociala medier. Stockholmarna öppnar sina hem för de som bor långt borta, några köper pizza och delar ut till de som är hungriga och andra agerar taxi när kommunikationerna stannat av. Det humana och mänskligheten vinner i det tragiska och solidariteten människor i mellan bygger broar över terrorn.

#OpenStockholm. Ett terrorbrott handlar om att man vill skapa hat och misstro mellan människor. Det gör att människors solidaritet och medmänsklighet i Stockholm blir den totala motsatsen till det som terroristen vill uppnå. Stockholmare är ett föredöme med sitt sätt att visa solidaritet med sina medmänniskor istället för att låta terrorn bli det som är rådande.

Attacken har skapat oro, människor har förmedlat sig med varandra via telefoner, twitter och facebook. Snabbt kom fb-appen Attacken i StockholmFacebooks säkerhetskoll där man kunde kolla vilka som var i säkerhet och efterlysa folk man oroade sig för. Nyheten om vad som hänt gick som en löpeld och man uppdaterade varandra.

#OpenStockholm
#OpenStockholm är ett kärleksbudskap som Sverige snabbt tog till sig och som Stockholmarna och svenskarna kunde använda för att kväva hatet med kärlek. Flera olika arrangemang runt om i Sverige har skapats för att visa sin solidaritet med offren för attacken. I Stockholm skapades en Kärleksmanisfestation mot terror med flera kända artister.

Under manifestationen i Stockholm utlystes en tyst minut, på sekunden två dygn efter attacken, människorna tog armkrok och tystnaden la sig. Allvaret gick inte att ta fel på, tårar torkades och man tröstade varandra, samtidigt som värmen bland människorna var uppenbar. Sverige har blivit både fattigare och rikare i och med den fasansfulla terrorattacken som skedde i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar