onsdag 27 augusti 2014

Rasim är rasism oavsett i vilken form den kommer

Idag kom artikeln ut Bibliotek ska inte ge rum för rasism där jag är en av de som skriver under på att vi inte tycker att Karl-Olov Arnstberg ska få utrymmet att föreläsa i våra allmänna rum.

”På söndag kommer Karl-Olov Arnstberg som är känd för sina rasistiska idéer och antiziganism prata i Göteborg. Att biblioteket upplåter hörsalen till ett föredrag av Arnberg är anmärkningsvärt.”

 Foto; Myka

"Det är sant att Sverige har förändrats. Den välfärd vi en gång tog för given är inte längre självklar. Och i jakten på syndabockar för ett land vi inte längre känner igen, ställs utsatt mot utsatt. Föreläsningen ges utan andra motbilder eller debatt, därtill utestängs kritiska röster av en entréavgift. Att Stadsbiblioteket upplåter allas vårt gemensamma rum åt krafter som oemotsagda får sprida rasistisk desinformation, kan vi inte låta passera obemärkt." 

Avslutas artikeln med och det håller jag fullständigt med om. Vi kan inte stillatigande titta på medans rasismen och dess ledare och lakejer tar över våra offentliga rum. Vi måste motarbeta att rasismen normaliseras. Att låta Arnstberg tala utan att det uppmärksammas är att normalisera rasismen och därför är jag så tacksam att det finns krafter som orkar, kan och vill jobba för att visa på alternativen. 

Stadsbiblioteket har beslutat att genomföra ett eget program på samma tid som Arnstbergs föredrag. Programmet kommer att behandla asylprocess och asylpolitik, utifrån inbjudna gästers personliga erfarenheter. Helt klart ett välkommet inslag men det är inte ett arrangemang som ska legitimera vad som samtidigt pågår i Stadsbibliotekets hörsal. Utan det är fortfarande inte acceptabelt att vårt gemensamma rum används till att sprida rasistisk desinformation.

Det kommer finnas folk på plats före, under och efter hans föreläsning. Ni som kan gå dit, hjälp till eller bara finns där, vad ni än gör så gör ni skillnad enbart genom att vara där.

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar