söndag 15 februari 2015

Dödsskjutningar i Danmark kräver solidaritetDet small i Danmark, människor har dött och skadats. Först blir yttrandefriheten attackera, det skjuts och människor dör. Tidningarna skriker ut TERRORDÅD MOT DET FRIA ORDET.

Sen attackeras en synagoga och en vakt mördas i attentatet i Köpenhamn. Det som händer berör och påverkar oss på många sätt. Danmarks statsminister säger att, nu gäller det att gå samman. Att gå samman kan inte vara isolerat till Danmark, utan vi måste gå samman alla länder i Norden och visa vår solidaritet med det som hänt i synagogan i Danmark. Det är nu tidningarna borde skrika TERRORDÅD MOT RELIGIONSFRIHETEN.

Att en synagoga attackeras där barnfamiljer finns kräver solidaritet mellan länderna. Att skjuta mot familjer och barn tyder på ett fullständigt urskillningslöst sätt att agera. Det är inte tid att gömma sig eller stå passiva. Det är tid att agera och visa solidaritet när människor attackerar religionsfriheten. Danmarks säkerhet höjs med all rätt, men det går inte att vika ner sig för dess onda makter.

Vi påverkas även här i Sverige av att vårt grannlands religionsfrihet attackeras. I Malmö höjs säkerheten för församlingsmedlemmarnas ökade trygghet. Polisen kommer också att sin närvaro kring de judiska institutionerna. Nu måste vi höja säkerhetstänket ordentligt.

Även vi andra som arbetar med våra nationella minoriteter måste börja tänka mer på säkerheten. Tänka ett varv till och inse att det som händer i Danmark kan lika gärna hända här. Vi får inte låta oss skrämmas och backa undan utan vi måste fortsätta gå framåt om än med lite mer eftertanke.

Det finns hot och faror riktade mot oss. Men att låsa in sig är ingen lösning, vi får däremot inte vara naiva och dumma. Vi kan inte ge efter och gömma oss då förråder vi det samhälle vi lever i. Alla har rätt till sin identitet och att ha möjlighet att göra sin röst hörd.

I Sverige uppfostras barn med att inte berätta öppet om att de är judar för att slippa bli utsatta för det hat som finns. Vi kan inte blunda längre eller stoppa huvudet i sanden, det här händer NU och vi måste visa var vi står i de här frågorna.

Mannen som sköt och dödade vakten utanför synagogan verkar vara samma man som dödade en person där Vilks befann sig. Han sköts senare ihjäl av polisen när han skulle gripas. Han var 22 år gammal, född i Danmark och känd av polisen sedan tidigare. Ingen gammal veteran precis men ändå fullt kapabel om att döda och skjuta mot barn och deras familjer i en synagoga, då han riktade sitt attentat mot en bar mitzva med 80 gäster.

Nu gäller det att värna yttrandefriheten och religionsfriheten och inte låta extremisterna skrämma oss till tystnad. 

Solidaritet mellan människor och mellan länder
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar