onsdag 6 juni 2018

Judar! Jag blir förbannad och ledsen
Jag läste till min förskräckelse på twitter att Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS)‏ @JudiskaUngdom skrev att:

”Judiska Föreningen i Umeå har beslutat att lägga ner efter återkommande hot & trakasserier från nazister. Det innebär att det inte finns någon judisk verksamhet i Sverige norr om Uppsala.
JUS vill tacka alla som kämpat för att driva judisk verksamhet i Umeå!”

Detta är ett stort misslyckande för vårt samhälle och för oss som tillhör de nationella minoriteterna samer, romer, sverigefinnar, tornedalningar och judar. 
 
Redan i april 2017 kunde man läsa i tidningen om att föreningens medlemmar kände sig otrygga och talespersonen hade haft fått besök i sitt hem. Den Judiska lokalen stängdes i samband med detta och efter det har ingen verksamhet bedrivits. 

– Det har hänt för många saker på senaste tiden som gör att judiska föräldrar inte känner sig trygga att ha sina barn i skolorna. Våra barn ska inte behöva leva i en värld där de ska behöva skämmas för vilka de är, men det går inte att ha en verksamhet om folk är rädda, säger Carinne Sjöberg, talesperson för judiska föreningen i Umeå, till SVT.

Det har inneburit att föreningen saknats på de möten som funnits i samband med att minoritetsarbetet i Västerbotten. Jag pratade med Carinne Sjöberg om det som hade hänt och förstår att de inte orkar längre. Sen är det en stor skam att vi inte kan skydda våra medborgare bättre än så här.

Att en av minoriteterna inte kan delta i det arbete som sker i länet är ett stort misslyckande för oss som samhälle. Den 21 mars fanns jag med som representant för minoriteten romer i Lycksele. Lennart Rohdin var där och pratade om minoritetslagen tillsammans med representanter för de olika minoriteterna. Alla minoriteter var representerade utom judarna. Jag inledde mitt anförande med att beklaga detta faktum att vi lever i ett samhälle där det inte är tryggt för representanter för en lagstadgad minoritet att komma på ett seminarium. 

Judiska föreningen i Umeå har nu officiellt lagts ned. Beslutet togs på föreningens årsmöte i slutet av maj. Föreningen var den enda norr om Uppsala vilket innebär att det inte finns någon representation för den judiska minoriteten i norr. 
       
– Det är ett nederlag, menar Carinne Sjöberg, tidigare ordförande i Judiska föreningen till SVT Nyheter.  
   
Det är inte bara ett nederlag för den Carinne Sjöberg och Judiska föreningen det är ett nederlag för oss som samhälle och för oss minoriteter. Att mörka krafter går segrande ur det här säger en del om åt vilket håll vårt samhälle är på väg. Det här är ett hot mot hela vår demokrati. Vi har nazister som demonstrerar på våra gator och torg, vi har en utbredd främlingsfientlighet bland vanligt folk och nu har en judisk förening fått lägga ner på grund av trakasserier. Känns mönstret igen? Är på väg tillbaka mot 30- 40 talet?

Det börjar vara hög tid på att vi som samhälle och som minoriteter reagerar och visar att det finns alternativ till de mörka makterna. Att vi inte låter rasister och nazister styra hur vårt samhälle ska se ut och vilka som ska få finnas i det.

Fakta: Judar i Sverige
I Sverige finns sex synagogor varav tre ligger i Stockholm, två i Göteborg och en i Malmö. Det finns också mindre judiska föreningar i Uppsala, Västerås, Norrköping, Lund och Borås.
Totalt finns uppskattningsvis 15 000–20 000 judar i Sverige. Av dessa är omkring 7 000 anslutna till en församling. Medlemmarna finns i ungefärliga antal i:
Stockholm: 4 300
Göteborg: 1 000
Helsingborg: 1 000
Malmö: 550
Källa: Judiska centralrådet i Sverige

Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar