lördag 8 september 2018

Diskriminering får aldrig normaliseras


Under valdebatten igår sa Åkesson (SD) att:
– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.
 
Det är ett uttalande som är under all kritik. Vi är många i Sverige som i grunden har invandrat till det här landet. Och att generalisera på det sättet är skamligt. Dessutom är det så att många av dessa som Åkesson säger att de inte passar in i Sverige tar hand om våra gamla idag. Hade de inte varit för alla de fantastiska invandrare som arbetar inom vården hade nog min mammas boende inte kunnat bemanna sin avdelning för att driva den.

Rasism definieras i allmänhet som system av föreställningar, tro och förfaranden som baseras på en världsbild eller ideologi där människan anses kunna delas upp i raser. I en snävare bemärkelse kan det definieras som fördomar, diskriminering eller antagonism riktad mot någon av en annan ras baserat på tron att en egen ras är överlägsen.

Är Åkessons uttalande rasistiskt? Om man tittar på definitionen av rasism och sen på orden "de här människorna", "de inte är svenskar" och "De passar inte in i Sverige" så finns det uppenbart ett "vi och dom" i uttalandet. Åkesson distanserar och särskiljer invandrarna och ser sig själv och "svenskarna" som överlägsna dessa människor som enligt honom inte arbetar.  

Det är skillnad på att vara kritisk och att vara fördömande. SVT gjorde helt rätt som tog avstånd från uttalandet.

Vi har sett diskriminering av människor förut i Sverige och världen men det får aldrig någonsin normaliseras.

På sitt officiella twitterkonto skriver SD ”I den sista partiledardebatten inför valet väljer SVT att ta ställning mot Sverigedemokraterna. Det är ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia”.

För min del känns det skönt att vi faktiskt fortfarande reagerar i det här landet när folk uttalar sig på ett sånt sätt att man generaliserar och fördömer en grupp människor.

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar