Sonnie Rommestam

“Gammal buse hjälper ny.”

Foto Per Sternbeck:
Foto Per SternbeckSonnie Rommestam kontaktade mig, när jag startade gatutidnigen Dik Manusch i Skellefteå, för ett år sedan och frågade om han kunde få några tidningar som han skulle skicka till dinglare som satt inne. En gest som jag tyckte både var fin och beundransvärd. Självklart sa jag ja och skickade tidningarna.

Jag och Sonnie har känt varandra ett tag, vi har många gemensamma bekanta och ett gemensamt ursprung. När jag sen hamnade i styrelsen för RFHLriks och började arbeta med tidningen Oberoende blev det ytterligare en sak som vi hade gemensamt.
Sonnie är nämligen gammal i gården hos RFHL. Han kom i kontakt med RFHL första gången 1977 när han satt på Österåkeranstalten. Dit kom det folk från RFHL för att prata om verksamheten och Sonnie satt i publiken och lyssnade. När Sonnie muckade gick han igenom en behandling och startade sitt drogfria liv i juni 1990. Det var inte helt enkelt som arbetslös och bostadslös före detta kriminell brukare att börja om igen. Men Sonnie hade bestämt sig för att göra nåt vettigt med sitt liv och tog kontakt med RFHL på rekommendationer från sin övervakare Gun-Britt Nilsson.

När Sonnie sen blev tillfrågad om han vill sitta med styrelsen i RFHL Karlstad som suppleant tvekade han inte.

Han tackade ja fast han knappt visste vad en sån skulle göra. Men Sonnie är driven och kreativ och kom snart in i hur det fungerar. Efter 6 månader startade Sonnie upp verksamheten Good morning center i Karlstad. Sonnie vill hjälpa och göra skillnad.
I ett reportage I Oberoende 3/99 står det att läsa under rubriken:

“Gammal buse hjälper ny.”

“Sonnie startade RHFL Good Morning Center i Karlstad 1991. Det var ett ställe dit vinddrivna och missbrukande människor kunde komma för att få sig en kopp kaffe och för att kunna raka sig eller duscha. Sonnie är ledamot i RFHL:s förbundsstyrelse och i familjevårdsutskottet.”

Sonnie träffade Ove Wollgarth och Tommy Öhlin som han beskriver som stöttepelare med mycket kunnande. Men han säger att det fanns många som ställde upp på RFHL och anser att alla egentligen borde nämnas.

Sonnie sökte pengar hos olika fonder för att finansiera sin verksamhet. Bland annat så bidrog kungahuset efter det att Sonnie ringt och drottning Silvia bestämt sig för att hon ville ge pengar till Good morning centret från sin fond. Men Sonnie kände att han ville jobba med människor på ett annat sätt och startade nästa projekt, Värmlandsgårdarna. Ett projekt som RFHL gick in och stöttade i uppstarten, men det dröjde inte länge förrän projektet stod på egna ben.
I artikeln 3/99 står det också att:

“Trenden är att behandlingshemmen blir allt färre och att familjevårdsplatserna blir allt fler”.

“Sonnie Rommestam vet vad han talar om. Som ansvarig för RFHL Värmlandsgårdar far han runt till de tio personer som han har placerade runt om i bygden. Själv gammal buse, förfaren i samma sociala utmarker som sina klienter, utstrålar han auktoritet och trygghet.”

I samma artikel säger Sonnie “Jag har RFHL i hjärtat” och förklarar att han syftar till att RFHL inte bara är fyra bokstäver, “utan en organisation som ledde honom in i fångkampen sedan KRUM avsomnat på sjuttiotalet.” Sonnie har fortfarande ett genuint engagemang i människor och är idag pensionär men fortsätter ändå att bry sig. Han skickar tidningar, brev och vykort till de han känner som sitter inne eftersom han vet hur viktigt det är att inte behöva känna sig bortglömd. En gest som kanske inte är så stor för oss ute i det fria men det är en gest som gör stor skillnad för de som inte har sin frihet.

Jag och Sonnie kommer fortsätta hålla kontakt och jag kommer skicka tidningar till honom så att han kan göra skillnad för dinglare och andra som han känner på insidan av våra fängelser.

För mig är Sonnie ett föredöme, en man att beundra.

Det är inte pengarna eller storleken som är storheten i det han gör. Utan den skillnad som det vykort eller den tidning gör för de som får den skickad till sig. Det borde finnas fler som Sonnie.

Dinglare – tillhör resandefolket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar