måndag 20 oktober 2014

Ubåtsjakt i den svenska skärgården, igenSkymningen faller, lampan är släckt, jag sitter framför teven och ser på nyheterna. Mörkret utanför varslar om oroande nyheter. Nu hör jag, Putins ubåtar är i skärgården och nafsar på Sveriges stränder. Den gamla ryss-skräcken knottra sig ända ut i tårna hos människorna i vårt avlånga land. Är det dags, är det nu det ska ske, ska vi som bor i Sverige och levt i fred så länge nu dras in i krig. Bli ockuperade. Vad har lilla Sverige att sätta emot? Vem ska hjälpa oss, vem ska rädda oss? Vart ska vi fly undan bomber och granater. Vem vill ta emot oss i fjärran land?

Vi minns Sovjet-ubåten U137 och alla de spekulationer som var då. Nu har vi blivit världsnyheter igen, fått strålkastarljuset på oss från press och nyhetsbolag. Nu är ryss-skräcken här igen och vi som har rustat ner vårt försvar, hur ska vi klara oss?

Minns 80- talet och den ubåtshysteri som var då. Sverige gick in i red alert, folk såg ubåtar överallt, paniken låg på lur i hus och hem. Hur skulle det gå? Tänker än en gång tillbaka och minns med ett leende på läpparna hur det hela slutade. En fiskare hittade ubåten allt medan den svenska marinen letade och letade. U137 hade fastnat på ett grund och förde ett fruktansvärt liv i sina försök att komma loss. Tänk er fiskarens förvåning när han upptäcker den mest jagade ubåt som funnits i Sverige någonsin mitt framför sina ögon, på ett grund. 

Luras vi av SVT:s vinklingar? Är det ryssarna som gömmer sig under ytan i våra farvatten? Finns det kanske ett intresse från amerikanarna att hålla svenskarnas ryss-skräck vid liv? Många hånade den hysteriska jakten som uppstod för 20 år sedan. Det fanns de som menade att militären jagade djur som hade sina bon i vattnet och att försvaret startade ubåtsjakter för att få större budget. Var det Nato och inte Ryssen som snokade längs de svenska kusterna? Kanske vill de inte att vår försvarsbudgeten ska minska mer, kanske vill de att vi ska rusta upp så vi kan mota Olle vid grinden.

Vi ser nu bilder på teve på möjliga objekt som "bedriver främmande verksamhet under ytan" enligt experterna. Försvarsutskottet kallar till möte medan 200 personer letar vidare efter den främmande verksamhet som pågår under ytan. Allt medan Ryssland rustar upp och uppträder allt mer offensivt i vårt närområde. Och vi som har sålt ut vår försvar, avskaffat den allmänna värnplikten, hur ska det nu gå?  

"Att få upp en ubåt är en omöjlighet" säger de på teven. Vilket förmodligen är sant. På 80- talet var det ett snöpligt avslöjande som ubåtskapten gjorde när han gick på grund med sin farkost, men det var hans avslöjande. Det var inte den militära operationen som röjde ubåten utan kaptens förkärlek till flaskan. 


I Kungälv dök det upp, efter den förra ubåtsincidenten, en egen ubåt, en som finns kvar än idag. Ett monument över den moralpanik som uppstod den gången, kryddat med lite Göteborgshumor.

Vi har haft ett maktskifte i landet och den nya regeringen vill nu rusta upp det försvar den förra regeringen rustade ner. Miljontals kronor i material slumpades bort under nedrustningen och NATO hägrade. Men lika lite som jag vill ha Ryssen i landet vill jag vara ägd av NATO.  Hur man än tänker kring det drama som nu har uppstått i våra farvatten måste man säga att den "främmande verksamheten under ytan" kom mycket lägligt i tider när försvaret ska rustas upp och budgeten som ska planeras. Ute faller skymningen och lampan är släckt, är det kanske ett ubåtsljus som blinkar där borta i fjärran.

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar