torsdag 6 augusti 2015

Glöm inte människan

Vad händer i vårt samhälle SD och SL har barn ihop som hängde i taket innan de slets ner. Många skriker nu får det vara nog, medan andra säger att protesterna gynnar SD. Vi försökte tiga ihjäl SD och det funkade inte, nu protesteras det och då är det också fel.

Problemet är egentligen inte protesterna utan att ingen tar debatten med SD. Så länge de får stå oemotsagda spelar det ingen roll vad vi än gör så blir det fel. I morse sköts det på EU migranter i Boden och på eftermiddagen ser jag att det springer runt en knivare i Umeå. Allt medan däcken skärs sönder på tiggarnas bilar när de sover i Piteå och bosättningar eldas och rivs i hela Sverige. Hur står det till med vårt samhälle egentligen, vad händer med människorna?

Ungdomar far illa på olika hem, vinstintressena har tagit över för vår valfrihets skull. Pensionärerna ligger på golven och får inte hjälp allt medan det är stora rubriker om hur stressad personalen är. Skolorna skriker efter lärare till eleverna medan vi sjunker internationellt i kunskapsnivå. Vi söker syndabockar, letar efter den enkla vägen för att lösa problemen, vi skyller på någon annan. Ingenting blir bättre av att flytta skulden till någon annan, vi måste börja ta tag i problemen där de finns och sluta skjuta över målet för att slippa se.

Det finns en folkrörelse i vårt samhälle som ingen ser, ingen hör och ingen uppmärksammar. Det är en folkrörelse som går över klassgränser, över religionsbarriärer, en folkrörelse som sluter samman folk kring en gemensam sak. Att hjälpa EU migranterna, att hjälpa de som har det svårast i samhället, att minska fattigdomen, att göra vårt samhälle lite mänskligare. Men ser media rörelsen, ser de styrande den, ser någon förutom alla de tusen människor, föreningar, församlingar som är inblandade detta. Nej alla är så förblindade av att se det negativa som händer, att belysa, skrika om, värdera, analysera och ge all uppmärksamhet till det negativa.

Det finns två parallella rörelser i vårt samhälle, en positiv och negativ och allt fokus hamnar på den negativa. Det är så lätt att avfärda den nya folkrörelsen som nåt på vänsterkanten och det kan inte vara mer fel. Det är en genuin folkrörelse som går över alla gränser. Se den, belys den, vänd trenden och se det som är värt att ses, nämligen människors engagemang att hjälpa de som har det svårt.

I dag finns det en rörelse som har börjat underifrån, människor går samman, potentiella väljare, något som borde vara intressant för makten. Dessa folkliga sammanslutningar organiserar sig mot rasism och för att hjälpa de fattigaste i vårt samhälle, som ett stort underkännande av makten. Parallellt med denna folkrörelse ökar SD, vädrar morgonluft och frodas som ytterligare ett misstroende­manifest mot makten.
 
Vad blir då dagens fattigdom, dagens protester, skjutande för dessa parallella system? Den ena vill hjälpa till där samhället misslyckas och den andre vill upprepa historien genom att åtgärda ”problemet”. Tiggandet på våra gator är inte det egentliga problemet, det är enbart ett symptom på vårt sjuka samhälle med våra ökande klassklyftor, vår brist på lärare, våra underpresterande elever, vår stressade vårdpersonal och våra pensionärer som ramlat. Egenmakt är ordet, låt de som vet berätta hur det ska vara, de som jobbar med barnen, pensionärerna, tiggarna, lyssna och se människorna. Och se den nya folkrörelsen som finns runt om i landet, i alla kommuner, i alla städer och belys rätt saker. 

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar