söndag 2 juli 2017

NMR i Almedalen, är det rätt?


I Expressen står att läsa:
"Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens parti kommer till Almedalen.
I sitt partiprogram vill de - förutom att sparka ut "människor av främmande ras" ur landet och ställa "folkfientliga" journalister inför rätta - ta hårdare tag mot brottsligheten.
Men nazistpartiets ledning är själva dömda för dråp, misshandel, våldsamt upplopp, brott mot knivlagen, uppvigling, hets mot folkgrupp, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Bland annat.
– Ni är såna otroliga folkförrädare, säger Pär Öberg, presstalesman för NMR."

Har vi glömt vår historia?

Foto från Wikipedia
När Hitler kom till makten fanns det de som såg honom som en "räddande ängel". Han skulle återupprätta Tysklands ära samtidigt som han lovade en god ekonomisk framtid. Över- och medelklassmänniskor såg Hitlers nationella socialism som att bättre alternativ än Sovjets och militären ville ha återupprättelse. Det fanns till och med judar gick till en början med i nazistpartiet, trots att det var den "judiska kapitalismen" som beskylldes för de ekonomiska problem som drabbat tyskarna.

Likheterna är större än olikheterna

I Expo står det att läsa om en SD politikers åsikt
"Rättvikspolitikern Elvine Lindell (SD) ser nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen som modiga. Hon menar att de kommer att försvara Sverige när inbördeskriget bryter ut. Nazism tar hon avstånd från. Men hon delar deras syn på en "judisk makt"."
Det säger en del om hur nära kopplingarna är mellan SD och NMR.

I en debatt på tv såg man 
Anders Lindberg från Aftonbladet debattera med Sakine Madon. 

Anders tycker inte att det är rätt att låta NMR demonstrera.
– Därför att det är en våldsbejakande nazistisk organisation. Vi skulle aldrig få för oss att bjuda in våldbejakande islamister. Det är en organisation vars aktivister har dödat människor.
Anders Lindberg menar att det handlar om människors säkerhet.

Sakine svarar att:
– Polisen har inte tagit politiska hänsyn när de har gett demonstrationstillstånd. Det är en allmän plats. Polisen måste göra en väldigt saklig och neutral bedömning. Gör de inte det så hamnar vi på ett sluttande plan.
– Yttrandefriheten är till för just de som har obehagliga, sunkiga, idiotiska åsikter. Det är det som är demokrati.

Samtidigt som hon tidigare skrivit att:
"Det är alltså helt i sin ordning att Almedalens arrangörer säger nej till att Nordiska motståndsrörelsen deltar i det allmänna Almedalsprogrammet. Däremot är det inte polisens uppgift att inskränka demonstrationsrätten med hänvisning till åsikter. Region Gotland och Polisen gör därmed rätt som ger grönt ljus till att låta NMR tala och dela flygblad." Skriver Sakine Madon i VLT. 

Vilket innebär att polisen inte kan stoppa NMR utan ansvaret ligger hos arrangörerna. Privatpersoner ska alltså neka NMR. Neka ett parti med en "nazistpartiets ledning är själva dömda för dråp, misshandel, våldsamt upplopp, brott mot knivlagen, uppvigling, hets mot folkgrupp, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor." Att skrämma och tysta till lojalitet har tidigare varit ett vinnande koncept tidigare i historien, är det dit vi är på väg igen?

Idag har vi Sverige Demokraterna som ibland ses som "räddande änglar" vilket har skett tidigare i historien. Deras politik har sina rötter i NMR. SD ska återupprätta Sveriges ära och värna det svenska samtidigt som de lovar en god ekonomisk framtid. De försöker ragga röster i alla led och vill att de de ska ses som ett bättre alternativ än de etablerade partierna. Det finns till och med invandrare som går med i SD, trots att det är "invandringen" som ses vara den största belastningen i de ekonomiska problem som drabbat oss Svenskar. Som sagt likheterna är större än olikheterna.

Lev och må 
Britt-In

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar