lördag 14 oktober 2017

Tiggeriförbud strider mot mänskliga rättigheter

Foto Linda Lundqvist

Tiggeriförbud strider mot mänskliga rättigheter, ett tiggeriförbud gör den redan socialt utsatte till en kriminell. Att förbjuda människor att tigga är att förbjuda fattigdom. 

M etablerar i och med att det de röstade ignom ett tiggeriförbud ett socialt förakt mot fattigdom och  utsatthet

Amnesty Internationals svenska sektion inleder en aktion för att protestera mot förslaget om ett tiggeriförbud i Vellinge.- Ett förbud mot tiggeri är en attack mot samhällets mest utsatta och strider mot mänskliga rättigheter, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig inom diskriminering på Amnesty International.

Minns tidigare förslag när man fortfarande förstod hur urbota dumt ett tiggeriförbud ter sig. Vad har ändrats? Är det ett försök till att få tillbaka röster från SD? M-stämman inte bara röstade för tiggeriförbud utan anser att den som tigger ska straffas med böter. Som han eller hon ska tigga ihop till? Och få nya böter? Eller? 

M säger sig har röstat för ett tiggeriförbud av omsorg om tiggarna naturligtvis. Vad blir nästa steg? Att man förbjuder fattigdom eller vissa behandlingar av sjukdomar? Vad blir morgondagens förbud?

Tiggarna på våra gator är ett mer komplext problem och kan inte lösas med ett tiggeriförbud.

Diskrimineringen är ursprungligen ett resultat av att romerna hölls som slavar åt rumänska bönder och hantverkare helt fram till 1860-talet. Avskaffandet av planekonomin ledde under 1990-talet till att miljontals jobb försvann, massarbetslöshet uppstod i Rumänien och därmed en förnyad rasism, hatet mot romerna blossade åter upp. 


En diskriminering som ofta tagit sig blodiga uttryck i Rumänien och Bulgarien. En rad människorättsorganisationer som verkar i länderna har skrivit sedan början av nittiotalet om att angreppen på romerna plötsligt åter igen tagit fart. 1991 skrev Helsinki Watch följande i sin rapport Destroying Etnic Identity: The Persecution of the Gypsies in Romania August 1991 A Helsinki Watch Report:
 

”Romer i Rumänien har de senaste 20 månaderna efter Nicolae Ceausescus fall blivit mål för ständigt våldsammare anfall. Deras hem har blivit vandaliserade och nerbrända, de själva har blivit slagna av medborgargarden, de har blivit arresterade och slagna i polisförvar, de har blivit jagade ut ur den ena byn efter den andra, ofta utan möjlighet att återvända. Romer har förlorat sina liv, sin egendom, sin säkerhet.”

Har tidigare varit med och skrivit en artikel  Vi anser att det är Oacceptabelt att Moderaterna förespråkar tiggeriförbud

Sverige: Tiggeriförbud strider mot mänskliga rättigheter, protestera nu! 

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar