onsdag 2 oktober 2019

Efterdyningarna av den stora händelsen och Katarina Taikon priset

Nu har jag börjat landa efter all uppståndelse och tänkte dela med mig av lite bilder.
Vill se fler kan ni gå in på "Himlen, jorden och hjulet" fb-sida där finns det mer bilder.

Foto Robin Pihl
Alla pristagare fick en sådan här statyett. En vacker stabil dam som håller en sköld utformad som ett hjul.

Foto Robin Pihl
Här tar Kim emot mitt Katarina Taikon pris. I nättidningen Minoritet.se har de skrivit så här om utdelningen och när Kim tog emot priset.

Årets Katarina Taikon-pris till en romsk eldsjäl gick till Britt-Inger Hedström Lundqvist i Skellefteå, Britt-Inger, som själv är resanderom, fick priset för att hon enligt juryns motivering: ”…ständigt kämpar för att romer ska få makt över sin egen historia. Hon är en förebild som länge har jobbat ideellt och varit med i statens referensgrupper, kommissionen mot antiziganism och mycket mer. Idag föreläser Britt-Inger om romsk historia och varför det är viktigt att romer enas som en samlad grupp. Hon har skrivit böcker, startat nättidningar och kämpar för att romer ska få ta tillbaka sitt språk och kultur.”

Då Britt-Inger tyvärr inte komma själv till galan, mottogs priset av hennes kollega Kim Fredriksson, som talade varmt om hennes stora engagemang:
- Britt-Inger har jobbat med romska frågor i många år utan att tröttna. Hon har varit en nagel i ögat på makten, samtidigt som hon skapat sig vänner inom regeringskansliet. Britt-Inger är ärlig i sitt sätt att vara. Hon är en klippa och en förebild för den romska minoriteten.

Kim talade också om hennes engagemang för nyanlända och hennes kamp mot antiziganism. Hon har också jobbat för att resanderomer ska få lära sig sitt eget språk, som många resanderomer i Sverige tappat efter en kraftig assimilationspolitik under 1900-talet.

Foto Robin Pihl
Kim fick gå upp en gång till för att ta emot publikens pris som gick till DIKKO för flest nomineringar. Även det skrev Minoritet.se om.

Kim Fredriksson fick återigen kliva fram och mottaga ett pris utanför ordinarie tävlan. Den här gången i egenskap av medarbetare på den resanderomska nättidningen Dikko Magasin, som belönades med priset ”Publikens favorit”. Priset inrättades till den person eller organisation fått flest nomineringar av publiken. Dikko Magasin, med Britt-Inger Hedström som ansvarig utgivare, drivs av resanderomer från olika delar av landet. Den har bara funnits i ett års tid på nätet men har snabbt blivit ett uppskattat forum med artiklar som delats tusentals gånger på nätet.

Som avslutning vill jag också dela med mig av den ledare jag skrev.


Det är inte bara till påsk tanter flyger


Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar