fredag 4 oktober 2013

Nästan en tredjedel får avlsag

I dag uppdatera Ersättningnämnden sin hemsida igen och nästan en tredjedel av alla som söker får avslag. För mig känns det som en orimligt hög siffra.

2013-10-04
Nämnden har fattat 742 beslut
Hittills har Ersättningsnämnden fattat 742 beslut sedan starten 1 januari i år. I 436 fall har de sökande beviljats ersättning på 250 000 kronor. 306 sökande har fått avslag på sina ansökningar.
Totalt har 3341 ansökningar kommit in till Ersättningsnämnden.

Varje gång jag tänker på alla dessa livsöden som fick leva sin barndom i olika barnhem och fosterhem så kan jag inte förstå hur man kan ge dem avslag. Det känns som att avslagen är orimligt höga.

Många fosterbarn nekas ersättning  går det att läsa i tidningen. Robert Walhström växte upp på olika ställen i Sverige, han har blivit beviljad ersättning.

Robert Wahlström är förbundssekreterare för riksorganisationen Samhällets styvbarn och ordförande för dess lokalgrupp i Malmö. Han har under det gångna året hjälpt en lång rad medlemmar med att ansöka om pengar. Han har också mött flera av dem som fått nej.
– Det blir en personlig sorg för dem. De har grävt upp allt, blottlagt sig och sedan fått nej. De har byggt upp förväntningar, hoppats kunna göra sig skuldfria och få en möjlighet att starta om. Det här blir ännu en besvikelse och återigen en känsla att bli sviken av samhället, säger han.

Göran Ewerlöf bekräftar bilden.
– Många känner sig kränkta och det har jag full förståelse för. Man har blivit kränkt som fosterbarn och så räcker inte den kränkningen. Många upplever det som att vi inte tror dem, säger han.

Lev och må
Britt-Inger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar