tisdag 29 oktober 2013

Fler och fler vanvårdade nekas ersättning

Nästan hälften av de vanvårdade nekas ersättning

Nästan hälften av alla som skickar in sina ansökningar för att få ersättning för vanvård avslås. Nu har två forskare reagerat och säger att det spelar ingen roll vilken bestraffning som på den tiden ansågs "normal".

Bestraffningen är inte normal nu och agan har avskaffats av en orsak. Barn var barn även under den här tidsperioden och ett slag sved lika mycket då som nu. Så det är skit samma vad som ansågs "normalt" ersättningsnämnden bör göra sin bedömning utifrån de värderingar vi har nu.

Att använda detta som argument för ett avslag är direkt fel. Sen får de som sitter i ersättningsnämnden göra vilka tolkningar de vill. Ett slag är ett slag oavsett om det utdelades i en annan tid.

"Forskarna Bengt Sandin och Johanna Sköld vid Linköpings universitet skriver att definitionen av vanvård dramatiskt förändrades av vanvårdsutredningen." Något som alla vet, om man bara har varit det det minsta lilla insatt i vanvårdsfrågan.

"– All vanvård är ju oacceptabel, det är ju vi i ersättningsnämnden medvetna om, men vårt uppdrag är ju att bedöma vilka som har varit de mest hänsynslösa, allvarliga och upprörande fallen utav vanvård. Det är de som anses vara av allvarlig art som ska ha ersättning. Så att även om man blivit utsatt för vanvård så räcker inte det i sig utan det måste vara av allvarlig art också, och det är det som vår prövning går ut på. Även om det varit förbjudit är det inte säkert det har varit av allvarlig art ändå, säger han."

Vad som är allvarlig art är en tolkningsfråga och ersättningsnämnden väljer sin egen tolkning av det. Deras tolkning är FEL FEL FEL kan ingen få dem att förstå det. Det är så många som far så illa av den process som de tvingas igenom för att försöka så din upprättelse och så väljer man att tolka det så snävt att nästan hälften får avslag. Tragiskt, mycket tragiskt.

Kurt säger i sin berättelse Mitt liv på barnhem
Ingen som misshandlat mig eller gett sig på mig på annat vis har bett mig om ursäkt inga vittnen finns eftersom man gav sig på en när dom var ensam eller för att folk inte ens brydde sig ett dugg.

Britt-Inger 
och 
Kurt


1 kommentar:

  1. Det känns tyvärr som om Ersättningsnämnden läser lagen som fan läser Bibeln...

    SvaraRadera