fredag 30 maj 2014

Rasism och sanningen om vår historia

Ser en skrämmande utveckling i vårt samhälle men rasism och främlingsfientlighet. 30-40 talets vindar har börjat blåsa igen. SD vill införa barnbegränsning för muslimer, förra gången var det "tattare, zigenare och lappar" som var de som skulle barnbegränsas. Detta uttalande kommer från medlemmar ur ett parti som sitter i vår riksdag och i EU.

SD-ledamot vill begränsa barnafödandet hos muslimer

Att vi hamnar i den här situationen i Sverige med ett främlingsfientligt parti i riksdagen måste vi nog binda vid vårt eget ben. Vi har inte berättat den sanna historien om 30-40 talet. Hur minoriteterna behandlades i landet, hur tyskarna fick gå genom Sverige för att invadera Norge, hur många finska flyktingar som kom hit, hur många människor som steriliserades, hur många barn som omhändertogs för att deras föräldrar var av fel sort och så vidare.

Vi berättar inte heller om att Sverige var det första landet i världen med att skapa ett rasbiologiskt institut eller att vi är det land som steriliserade flest människor sett till antalet invånare. Lika lite berättar vi att ingen opponerade sig när motionen lades om att skaffa det rasbiologiska institutet. Det finns mycket som inte har berättats om Sveriges agerande under 30- 40 talet.

Resandefolket var en av de grupper som drabbades mycket hårt under den här perioden både med steriliseringar och omhändertagande av barnen. Sverige har aldrig gjort upp med sitt förflutna, kanske är tiden inne för att göra det NU. Tillsätt en sanningskommission så Sverige får gjort upp med sitt förflutna samtidigt som befolkningen får reda på fakta.

Låt var och en av grupperna inom minoriteten romer skriva sin egen historia så skolbarnen får läsa om minoriteten på rätt sätt och förstå likheter och olikheter inom gruppen. Låt samer, judar och alla andra göra likadant. Det kan aldrig bli rätt när en majoritet skriver en minoritets historia, se bara på Vitboken. I den klumpas grupperna samman till en enda röra och ingen som har läst den kommer förstå att det handlar om olika grupper. Minoriteten romer består av fem olika grupper som har behandlats och behandlas olika, visa på det.

Sanning, information och upplysning är ett sätt att komma år den främlingsfientlighet som vi ser idag. Vi måste ta den på allvar och berätta om vår historia, vi kan inte ta för givet att alla redan vet när sanningen aldrig blivit sagd.

Förra gången var det judarna som fick skulden för allt, den här gången är det muslimerna. Men det var och är bara början. 

Lev och må
Britt-Inger

3 kommentarer:

 1. jill välemark31 maj 2014 08:06

  Vad fint du skriver. det är hjälpsamt för mig att kunna se in i någon annans erfarenheter och omvärdera perspektiv. Jag håller också på att läsa Vitboken och hittills tycker jag att det är bättre än inget. Den som bemödar sig om att läsa en sådan bok kanske också läser den med kritiska ögon och förstår att allt knappast står där. det är därför jag letar upp sidor som dina. Tack

  SvaraRadera
 2. Hej Jill
  Tack för dina fina ord, för det du skriver och att du läser Vitboken och samtidigt försöker förstå den (inte helt enkelt). Läs gärna det här blogginlägget också så kanske det blir lite lättare att förstå hur de olika grupperna i minoriteten romer ser ut. http://cabam-cabam.blogspot.se/2014/05/minoriteten-romers-fem-olika-grupper.html
  Vänligen Britt-Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick visst inte att länka. Inlägget heter "Minoriteten romers FEM olika grupper"

   Radera