söndag 28 december 2014

Året som gått

Jag började året med en ordentlig semester. Vilket så här i efterhand var välbehövligt. Jag laddade batterierna för ett händelserikt år.

Februari bestod av föreläsningar på bibliotek och skolor, skolarbeten, intervjuer av tidningar i samband med debatten om "tattarregistreringarna".

Mars fortsatte mitt pluggande, Norran gjorde ett reportage om mig, försäljningen av resandehjulen kom igång. Jag var på Vitbokssläppet i Stockholm blev intervjuad av radio och tidningar samtidigt som vi släppte en debattartikel om en sanningskommission. Som avslutning på mars var jag med på berättarfestivalen och blev intervjuad i radion.

April blev det en debattartikel om resandefolket och upptakten till arbetet i Krämarstan. Jag var på mentorskapsutbildning med RFHL och föreläste på Socialistiskt forum i Umeå.

Maj seminariet ”Rasism i Folkhemmet – Romers kamp för medborgliga rättigheter” där jag deltog gick av stapeln. Intensiva dagar, veckor i Krämarstan och arkeologiska utgrävning och jag blev med hemsida.

Juni jag publicerades i Inte en främling. Arbetet med Krämarstan fortsätter, nu finns planer på en bok.

Juli förlag till boken är klart Språk och folkminnesarkivet i Uppsala är intresserade. Allas veckotidning publicerar ett reportage om mig och jag deltar i hantverksdagarna i Finnerödja.

Augusti Finnerödja marknad sen blir det kursändring på bokfronten och vi tappar finansiärerna. Ny bokidé som förlaget nappar på den. Jag och Ann bestämmer oss för att fortsätta med boken i egen regi. Ett intensivt bokarbete börjar nu.

September vi har hittat en ny metod i vårt arbete med boken. Vi har ett intersektionellt lösnigsfokus och har haft hela tiden. Ett slags demokratiskt process. Föreläsningar, möten och fler tidningsreportage.

Oktober intensivt med bokskrivandet. Titeln på boken föds Dinglarens väg -Vorsnos drom. Möten föreläsningar och reportage både andras och egna. Jag blir bland annat ombedd att skriva i i Raoul Wallenbergs blogg om de fem olika minoriteterna. Nu börjar också mitt engagemang i tiggarna i Skellefteå ta ordentlig fart. Vi startar föreningen SAMS -Se alla tiggare i Skellefteå där jag blir ordförande. Planer för en föreläsningar om nationella minoriteter tar form och en konstutställning av resandekonstnärer, allt i samarbete med Sensus

November arbetet med boken fortsätter. Planering kring seminarieserien och konstutställningen framskrider. Jag deltar på MR dagarna och sitter i en paneldebatt om aktivism och minoriteter. Tidningsskriverierna fortsätter, har tappat räkningen vid det här laget.

December boken går in i slutfas, ett intensivt arbete som slutar med att jag och Ann åker ner till Uppsala och lämnar över manus. Boken kommer släppas hösten 2015. Jag blir nu engagerad i gatutidningen Dik Manusch och iklär mig rollen som redaktör. Ett intensivt arbete inleds och tidningen ska vara klar mitten januari 2015. Den ska bli skillnaden mellan att stå på knä och få räta på ryggen, få tillbaka sin stolthet och tjäna pengar istället för att tigga.

Jag kommer börja 2015 med en presskonferens tillsammans med Helen för att sen göra precis som jag gjorde 2014 och ta en lång semester. Väl mött igen 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar