torsdag 4 december 2014

Dinglarens väg - Vornos drom

Unik bok om Resandefolket Fria Tidningar gjorde ett reportage om Dinglarens väg - Vornos drom.

"För första gången berättar personer från resandefolket sinti själva om sin historia och sin framtid. I boken som ges ut nästa år finns texter om allt från klass och identitet till homosexualitet och kyrkan.

Dinglarens väg – Vorsnos drom (vår väg) innehåller texter av personer som definierar sig som resande eller har kopplingar till resandefolket, som är den största av fem undergrupper inom den nationella minoriteten romer. Formellt sett är etnologerna Britt-Inger Lundqvist och Ann Hellman författare till boken, men Britt-Inger Lundqvist är noga med att betona att det är samtliga medskapares bok. Ungefär 30 personer har hjälpt till med boken, till exempel med texter eller bilder. 25 av dem tillhör resandefolket, precis som Britt-Inger Lundqvist själv.
– Det har aldrig hänt förut att resandefolk har fått berätta på det här sättet eller att någon har lyckats samla så många resande på ett ställe. Den här boken kommer att bli så speciell för resandefolket. De har gömt sig så länge, säger hon."

Citat ur Dinglarens väg – Vorsnos drom

”I det moderna och toleranta Sverige heter det diskriminering och övergrepp. Något ansvar eller någon sanningskommission vill etablissemanget inte ta eller ha.”
Kim Fredriksson

”Jag vill inte att mina barn ska behöva känna den där skärande smärtan i hjärtat efter att ha fått orden ”jävla tattarjävel” skriket rakt i ansiktet för tusende gången.”
Tintin Elander

”Det finns många starka kvinnor inom resandefolket, kanske för att vi får lära oss från början.”
Nathalie Rommestam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar