tisdag 27 december 2011

Martin Schibbye och Johan Persson

11 års fängelse är straffet för Martin Schibbye och Johan Persson. Det är en ofattbart stor del av en människas liv, och därför vore det förmätet att råda eller uppmana dem till någonting.

De sitter in sort av moment 22 situation. Om de ska kunna bli benådade så måste de erkänna att sitt brott, som de är oskyldiga till, och be om ursäkt för något de inte gjort och dessutom lova att inte göra om det. Annars så kan de överklaga domen och chansa på att nästa rättegång blir rättvis allt medan de sitter kvar i fängelset och inte vet hur lång tid det kommer ta innan de får en ny rättegång.

Så visst vore det förmätet att ens försöka råda eller uppmana dem till någonting alls.

Bildt å sin sida sitter kvar för att den borgerliga mediesituationen har omåttlig acceptans för en borgerlig utrikesminister, men också för att det saknas en folklig vrede mot Bildt. Medierna kan bara starta drev i dialektik med sina läsare/tittare/lyssnare. Svenskarna struntar i Afrika.

Många menar till och med att Martin Schibbye och Johan Persson får skylla sig själva som hamnar i etiopiskt fängelse: Tar man sig in olagligt i ett land ska man dömas. Så resonerade ingen när svenska journalister trasslade sig in bakom järnridån. Hade Schibbye och Persson fallit offer för den Nordkoreanska diktaturen, hade det låtit annorlunda.

Regeringens engagemang i dessa två journalister verkar vara minst sagt måttlig. Det man kan hoppas på för deras skull är att regeringen kan se någon form av vinst med att hjälpa dem. Annars verkar de sitta ganska pyrt till.
Hoppas på det bästa

1 kommentar:

  1. Nja, nu råder det ju inget tvivel om att de är skyldiga, de förnekar det ju inte själva. Frågan är ju om de bör släppas för att de är västerländska journalister eller inte. Massmedias journalister tycker, förvånande nog, att de bör släppas.

    SvaraRadera