torsdag 22 december 2011

Måtte diplomatin klara det

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson döms både för att illegalt ha tagit sig in i Etiopien och för terrorbrott. Det fanns förhoppningar om att de endast skulle dömas för olaglig inresa. Men så blev det alltså inte. Och nu, några få dagar före jul, sitter nära anhöriga som rest ned till Etiopien med ett blytungt besked i knät. För att inte tala om hur det ska kännas för de två journalisterna själva. Beskedet om påföljd dröjer, men att dömas för terrorbrott i Etiopien är inget man kan ta med en klackspark.
Läs mer om Martin och Johan  

Det man kan hoppas på är att vår regering faktiskt agerar om de inte släpps. Dra in biståndet kan vara en påtryckning som kan funka. Fast det är ett litet moment 22 i det, för om de ska benådas måste de erkänna brotten och lova att aldrig mer göra om det. Annras kan de överklaga i domstol och ta sina chanser där och där såg vi ju hur det gick den här gången........

Men hur journalisterna än beslutar att göra kan man tycka att regeringen kan gå in och trycka på lite mer. För hur det än är så är landet beroende av bistånden som kommer utifrån och där är Sverige en av biståndsgivarna.


Kom igen nu med diplomatin och hoten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar