lördag 13 juli 2013

Tankar om vanvården

Jag har pratat med min gode vän och gästbloggare "Mitt liv på barnhem" Kurt om spänningen som finns innan man har fått beskedet. Om oron efter papper och intervjuer är klara och den spänning som uppstår när kuvertet dimper ner i lådan. Vi pratade också om att det är tur att man har varandra och kan stötta varandra under den här perioden, för man behöver någon som vet vad det handlar om.

Kurt berättade om två unga killar, varav han var en av dem, som var på ett hem tillsammans och fick sin ersättning för all stryk och pina som de fick utstå. "Inte kunde vi tro att vi skulle träffas bara för att vi beskrev vad vi hade fått utstå och hur mycket vi kämpat med olika myndigheter." Dessa två "gamla gubbar" som fick sin ursäkt för all vanvård. "Vi hade nog varit glada om vi hade sluppit hela skiten och fått leva som vanliga barn. Inga pengar eller ursäkter kan ge oss vår förlorade barndom tillbaka. Men vi är glada ändå att ha fått träffas och kunna njuta av statens ursäkt. Vi gamla gubbar sitter och tänker tillbaka och säger att vi överlevde ju, det var många barndomsvänner som föll ifrån på vägen."

Det är många som aldrig fick möjligheten att uppleva den här dagen, många gick bort alldeles för tidigt. Ärrade av sin uppväxt är det många som inte orkat med livet utan att mildra ångesten med droger. Många vanvårdade for illa under sin uppväxt och fortsatte att misshandla sig själva efter vanvården (med god hjälp från samhället). De visste kanske inget annat sätt eller så orkade de inte med tillvaron och ångesten utan behövde döva smärtan.

För de som har överlevt kämpar många med att få sin upprättelse. Staten har tillsatt sin ersättningsnämnd, men vad har kommunerna gjort för att kompensera dessa personer för den misshandel som de utsattes för. Staten stod för de övergripande besluten men kommunerna var de som utförde vanvården. När tänker kommunerna ta sitt ansvar och ge de vanvårdade barnen den upprättelse som de har rätt till?

Lev och må
Britt-Inger 

6 kommentarer:

 1. Det är ju faktiskt kommunen som placerade, och institutionen/familjehemmet som har gjort de största felen. Jag tycker som du, att det är därifrån jag i första hand skulle ha min ursäkt.

  Får jag inte ersättningen, så innebär det att jag i praktiken inte heller får nån ursäkt... Det kommer att kännas i så fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi helt eniga, jag anser att kampen om upprättelse måste gå vidare för kommunerna måste också stå för det som de gjorde/ Britt-Inger

   Radera
  2. ja och inte ska de smita undan att enbart de värsta fallen ska få i några ersättningar om nu kommunerna tar sitt ansvar...låt dem gradera vanvården och ga alla ett stort eller litet plåster på såren

   Radera
 2. Om ni varit utsatta v s g och fräs ifrån! Inte så tamt. det bara slössar bort vår tid annars. Ni väcker inget. Rakt på sak. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är lätt att säga fräs ifrån men det tog år innan vi kom dit vi är nu vad gör man åt folk som inte vill göra upp med sina gamla synder och vill inte ens tala om det tillsammans blir vi starka så ställ upp själv
   Curt M

   Radera
  2. Ni vet inte va vi slet för att alls bli tagna på allvar,va med i vanvårdsutredn.Men vi blev motarbetade,t o m av personer som borde vetat bättre.T o m av ordf i föreningen "Styvbarnen",många av oss blev uteslutna,just därför att vi ställde frågor.Du förste anonym,tala om vem du är.
   Kjell B

   Radera