lördag 15 juni 2013

Medborgargarde

Mycket ska man få var med om innan öronen ramlar av, ikväll har vi haft besök av ett medborgargarde. Ja så är det, vem hade väl trott det, inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat gissa mig till det som hände här i kväll.

Jag är på jobbet och det bankar på dörren och utanför står fyra personer, där den ena är mycket hotfull och med, hör och häpna, en grön defa- motorvärmarkabel ihop lindad i ena handen. De ska ha tag på våra ungdomar för att förhöra dem om ett brott som de påstår att de har gjort, vilket inte finns några som helst grunder för. När de inte får det hotar de med att ringa polisen????? ja säger vi gör det. Är det inte det man ska göra om man misstänker att ett brott begåtts?

Vi hänvisar de objudna gästerna utanför tomtgränsen, där de håller sig, tack och lov. En av killarna kommer och undrar vad det handlar om? Då ställer sig han med den gröna defa- motorvärmarkablen i värsta Indiana Jones stilen med benen brett isär rullar ut kabeln och gör sig klar för attack, och jag lovar ingen av oss personal eller killen som kom för att prata kunde hålla oss för skratt. Det såg så roligt ut. Men var inte desto mindre farligt, nu avstyrde vi det hela och vår kille gick in till sig, under tiden mannen med motorvärmarkabeln säger, det är jag som betalar för sådan som dig. Var det inte ett brott de skulle utreda? fanns det rasistiska orsaker till att de stod utanför vår dörr?

Vår objuden gäst är verkligen värsta sortens uppviglare, det är sådana som han och hans kumpaner som startar kravaller och hänger oskyldiga. Kanske har det att göra med att det är lördagskväll och de kanske har fått lite mod innan för västen, men det spelar ingen roll varför, man tar lagen i egna händer och ska agera både åklagare och bödel. Vi ringde polisen för att skynda på dem, vi ville inte att situationen skulle gå över styr.

Att anklaga människor för brott som det inte finns någon grund för och trumma ihop ett medborgargarde är att skjuta hela vår demokrati i sankt. Dessa personer som kom till oss hade kunnat göra en sådan oerhörd skada om de hade fått tag på fel ungdom, en skada som inte hade gått att reparera. Så det gäller nog att tänka sig för innan man trummar ihop ett medborgargarde för det kan verkligen sluta illa med stora mänskliga tragedier som resultat. Och när nykterhetens bleka skugga visar sig så kanske det inte var värt den upphetsade stämningens konsekvenser. Det hade kanske varit bättre att ringa polisen direkt.

Tänk efter före
Britt-Inger

1 kommentar:

  1. Det är bara beklagligt att en del tror & tycker hela tiden att det är bara "de" som har rätt & alla andra är skyldiga till allt i världen!
    Synd om de & deras liv som går i spillo utan att lämna nåt frukt efter sig!!

    SvaraRadera