onsdag 1 maj 2013

Från vanvård till upprättelse

hette föreläsningen som Göran Johansson höll på Bohuslänsmuseum den 29 april. En bra föreläsningen som rätade ut en del frågetecken och krökte några utropstecken. I en nästan fullsatt hörsal berättade Göran om att 2004/2005 så gjordes det försök att fästa myndigheternas uppmärksamhet på vanvården.

Men det var först 2005 när Tomas Kangers "Stulen barndom" sändes som det kom i fokus och upptakten till vanvårdsutredningen satte igång. En film som min vän och gästbloggare skriver om i Mitt liv på barnhem. 2006 tillsätts en oberoende granskning och beslutet om utredning. 2006 i oktober startar vanvårdsutredningen som håller på till 2011 och hade som mest nio anställda. Det kom en delrapport 2009 - Upprättelseutredning, erkännande, ursäkt och ev. ersättning.

2011 efter en del velande bad den Svenska staten de utsatta om ursäkt vid en ceremoni i Stockholms stadshus. När detta skedde var det historiskt, eftersom något liknande hade aldrig hänt i den Svenska historien.

Ett faktum som framkom är att resandebarnen drabbades värre än majoritetsbefolkningens barn. Det fanns ett rasistiskt förhållningssätt och steriliseringshoten var vanligare för resande än för andra. Det var också lite intressant att när frågan om steriliseringarna togs upp på Vetenskapsfestivalen och det blev en handuppräckning om vilka av de som var resande i publiken som hade släktingar som hade blivit steriliserade så räckte alla upp handen. Så det var nog inte bara hot om sterilisering för de som var resande utan mer en verklighet.

Göran tog också upp om 1980 gränsen, som han ansåg ett misstag. Vilket jag håller med honom till fullo om. Han hade en teori om att det är ett rent misstag att den har kommit till. Nja säger jag, han kan ha rätt men jag tror att det handlar om pengar jag. Rätt eller fel så är det i vilket fall som helst hel å fanders med 1980 gränsen.

Efter föreläsningen fick publiken ställa lite frågor och det blev en mycket givande frågestund. Det blev på det hela taget en mycket givande dag, med många trevliga bekantskaper både nya och gamla. Vi gick igenom utställningen Hitta hem igen innan den nu flyttas till Halden. Jag köpte även boken Hitta hem och en ny silverbrosch eftersom min mor har snott min andra.

Lev och må
Britt-Inger


1 kommentar:

  1. klart det handlar om pengar... men vi 1980 kommer inte ge upp. jag har nyligen skickat den bild, som finns i min blogg, till alla riksdagsledamöter. hoppas att orden ska kännas lite och få dem att tänka.

    SvaraRadera