lördag 23 mars 2013

Ersättningsnämnden beviljar 15 och avslår 1


Nu har ersättningsnämnden tagit sina första beslut. Femton personer får vardera 250 000 kronor i kompensation för de övergrepp de utsatts för som barn. De är de första som får ersättning från staten. Ytterligare en ansökan har prövats av Ersättningsnämnden men avslagits. Ersättningsnämnden, som tillsattes av regeringen i årsskiftet för att avgöra vilka som har rätt till ersättning för de allvarliga övergrepp och försummelser som barnhemsbarn och fosterbarn utsattes för mellan 1920 och 1980. I det fall nämnden beslutade att avslå den sökandes begäran om ersättning, eftersom övergreppen eller försummelserna enligt ansökan inträffat efter den 31 december 1980. Enligt Ersättningslagen ska övergreppen eller försummelserna ha skett mellan 1 januari 1920 till och med 31 december 1980 för att ersättning ska kunna beviljas.

Detta får mig att fundera, varför är gränsen satt per den 31 december 1980? Upphörde vanvården då? eller var den av mindre allvarlig art efter det? Varför får inte personer som har vanvårdats efter 1980 ersättning? Det kan man verkligen fundera på. Om man nu har bestämt sig för att göra upp med vårt skamliga förflutna varför gör man inte det ordentligt då? Varför undantar man några? Hur tänkte de där? Personligen tycker jag att alla de som vanvårdas när de är i statlig vård ska ersättas oavsett vilket år eller vilken datum det handlar om. Det är ju inte så att vissa brott upphör efter ett speciellt årtal precis.

Tillsätt en ny nämnd som tar hand om de efter 1980 då om man nu inte kan använda den som finns. Men se även dessa människor de har också rätt till hjälp och ersättning. Ingen väljer att bli vanvårdad, det är något andra utsätter personen för. Se alla människor och ge alla rätten att ansöka om pengar för sina förstörda liv. 

SVT Nyheter 

Britt-Inger

4 kommentarer:

 1. Hej !!

  Hela hanteringen av alla ansökningar är en ren cirkusshow där : Göran Ewerlöf , "likformig praxis" , "allvarlig art" , långvarigt lidande" , uppträder i manegen som clowner i världsklass.

  Min personliga åsikt alltså.....!!

  SvaraRadera
 2. Du har en poäng i det du skriver. Personligen kan jag tycka att alla de som var på barnhem under den här tidsperioden skulle vara berättigade ersättning. För oavsett vad du har varit utsatt för så har du funnits i en miljö och sett saker som påverkat dig som person. Fysiks misshandel och övergrepp är lättare att "bevis" men de psykiska svårare. Det är klart att det har funnits fosterhem som har varit bra också, men de söker knappast ersättning och om det är någon som gör det så är det bättre att ge en för mycket än en för lite.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig...verkligen !!!

  jag har nog en väldigt negativ inställning till det hela.. :)

  SvaraRadera
 4. svar jag håller med full ständigt vi fick höra att vi skulle få pengar då ska dom inte neka nogon svegie är dom enda som gör det norge och damark har gett alla som sökt det är skam av svergi att neka de som sökt från angelica

  SvaraRadera