onsdag 13 mars 2013

Utställningen Hitta hem, Bohusläns museum i Uddevalla


Hitta hem Bohusläns museum i Uddevalla


16 februari - 30 april
Lilla Hemmet/Welanderstiftelsen
Foto: Stockholms stadsarkiv

Hundratusentals barn har i Sverige haft erfarenheter av barndom på institution eller i andra familjer än den egna. De senaste åren har en rad missförhållanden i den sociala barnavården under 1900-talet uppmärksammats. Utställningen Hitta hem sätter in debatten i ett historiskt sammanhang och lyfter en viktig del av barnens historieskrivning ur det fördolda. Med utställningen vill vi också väcka frågor om framtidens barnavård. Hur undviker vi att historien upprepar sig? Vems ansvar är barnen?

Vandringsutställningen Hitta hem utgår från barnens perspektiv. Genom enskilda levnadsöden, minnen, foton, brev, dagböcker, dokument och föremål speglas barnavårdens historia i Sverige från 1700-talet fram till idag. Glimtar ur deras levnadsöden bär vittnesbörd om saknad och lättnad, om svek, vrede, längtan och hopp. Om att rymma bort och om att hitta hem.

Socialdepartementet har tagit initiativet till utställningen som ett led i upprättelseprocessen som inleddes med Vanvårdsutredningen. Stockholms Stadsmuseum har producerat utställningen.

Bohusläns museum gör ett eget tillägg till utställningen, det handlar om den nationella minoriteten resande. Ett stort antal av de barn som blivit utsatta för vanvård i fosterhemsfamiljer och barnhem har resande-bakgrund.

Visningar av utställningen torsdag 21/2 13.00, torsdag 7 mars 13.00, torsdag 18 april 13.00, torsdag 25 april 11.30 samt måndag 29 april 13.00.

Torsdag 4 april kl 18.30 "Från änglamakeri till vanvårdsutredning - den sociala barnavårdens historia".
Johanna Sköld, forskare på Linköpings universitet.

Torsdag 25 april kl 12.00
Resandefolkets kvinnor - stolta och starka.
En föreläsning som slår hål på många myter om kvinnans ställning hos resandefolket.
Britt-Inger Lundqvist, fil.mag etnologi.


Måndag 29 april kl 14.00
Från vanvård till upprättelse - vad kan vi lära av Vanvårdsutredningen?
Göran Johansson har lång erfarenhet som chef inom socialtjänsten i olika kommuner.
De senaste tio åren har han lett flera uppmärksammade statliga utredningar som avslutades med "Utredningen om vanvård i den sociala barnavården 2006-2011".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar