fredag 1 april 2011

Sädvaluspe - Sulitelma t o r

Det blev en långstyrning idag, vi åkte från Sädva vi 08 snåret med destination Sulitelma och isgrottorna. Vi var fem skotrar från vår camp och hämtade upp fyra ekipage till på vägen, så vi var totalt 9 skotrar och 14 personer (och två hundar). Vädret var så där, lite mer sol hade varit perfekt. När vi kom upp på fjället körde vi in i dimma/molnen, det var som att köra i mjölk. Inte mycket till sikt och snöblint, roligare kan man ha. Men när vi var på väg ner från fjället lättade det upp och solen sken på oss en stund. Vi stannade i Peskahaure - stugan och åt, det var härligt att få äta inomhus för vi var nog alla lite frusna vid det här laget.
Jag och Roger åt kyckling omelett, mums, med sallad och tomat, gottans. De andra åt pannkaka och fläsk och kebab.
Till vänster ser man stugan vi åt i, det var fullt av folk som var där och åt förutom oss. I förgrunden är min skoter med hundarna i bagen och Rogers skoter.


De vi hämtade upp kopplade lös pulkor och kälkar i Peskehaure eftersom de skulle övernatta där. Så när vi alla hade ätit och kopplat lös det som inte skulle med bar det iväg mot Sulitelma med hopp om att isgrottan skulle vara öppen. Men så klart var den inte det, jag vet inte hur många gånger jag har åkt dit för att se isgrottan och den har aldrig varit öppen när vi kommit dit........... Efter det sa vi att vi skulle se om vi kunde se isväggen i alla fall.
Det lilla fyrkantiga man ser där borta är Norska gränsen.

Vi gjorde ett tappert försök att hitta igen väggen, men det var så snöblint att vi var tvungna att ge upp. Så det var bara att vända om och påbörja körningen tillbaka. Vi lämnade de fyra ekipage som skulle stanna kvar för övernattning och sen bar det iväg. Vi tog samma väg tillbaka med samma mjölk på fjället igen, det gick bra även denna gång. Vi var tillbaka i Sädva runt fem snåret, möra, goa och lite frusna efter dagens körning. Vi packade av skortrarna, tankade upp dem och sen var det ingång som gällde. Roger tände en brasa så vi skulle få upp värmen och sen åt vi soppa, så nu mår vi ganska gott. Kan bli en tidig kväll i kväll, hundarna verkar nästan ha gjort kväll redan nu, de är helt utslagna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar